Rausteinshytta

Rausteinshytta (820 moh.) ligger i Torsæterkampen naturreservat på Totenåsen. Hytta er et yndet utfartssted for skiløpere og turgåere på Totenåsen. Hver søndag i vintersesongen er det servering på hytta. Hytta ble bygget i 1963/64 og hadde sin første dag med servering 24. februar 1964.

Hjemmefronthytta skulle bli toneangivende for plasseringa av Rausteinshytta. Det var i utgangspunktet Hjemmefronthytta som var målet for søndagsutflukten i årene etter krigen. Etter hvert dukket det opp et ønske om å ha ei hytta man kunne gå inn i og få seg en kaffekopp. Et av de første initiativene til Rausteinshytta kom fra Østre Toten skilag, med søknad til Toten almenningslodd nr. 3 om hyttetomt ved Rausteinstjernet i 1961. Gjennom blant annet pengestøtte fra departementet og salg av andelsbrev ble det stablet på beina en startkapital, som gjorde det mulig å starte planlegginga allerede i 1962. I april 1963 ble de første materialene fraktet til hyttetomta, ved hjelp av blant annet Hærens Hesteskole. Hytta ble bygget på ren dugnad. Rausteinshytta fikk innlagt vann i 1967 og innlagt strøm i 1970 gjennom høyspentlinje fra Torsætra.

A/L Rausteinshytta var eier av hytta mens OL Toten-Troll stod for driften. Andelslaget er nå lagt ned og hytta er overført til Toten-Troll.

Rausteinshytta har blitt totalskadd av brann to ganger. Den første gangen var 4. mars 1976. Dagen etter brannen tok hyttestyret initiativ til å gjenreise hytta og ny byggekomite ble valgt. 9. mars lå tegningene til ny hytte klare, 8. april var materialene på plass og tomta i ferd med å bli ryddet. Allerede samme år, etter mye dugnadsarbeid, sto ei nybygd hytte igjen klar til bruk. 11. desember var det offisiell åpning.

Natt til 5. juli 2016 brant Rausteinshytta igjen helt ned til grunnen etter et lynnedslag. Leder i hyttekomiteen, Jan Erik Nordrum, lovet samme dag at det vil bli bygget ny hytte ved Rausteinstjernet. Det er nå vedtatt tegninger og Landheim Bygg skal stå for oppføringen. Hytta er planlagt tatt i bruk i januar 2018.

Rausteinshytta er knutepunkt for et familievennlig skiløypenettet på Totenåsen. Rausteinshytta kan nås både fra Torsætra, Oksbakken og Lensbygda. Selskapet Totenåsløyper A/S står for løypenettet.

(Kilde/tekst: https://lokalhistoriewiki.no)

(Dersom du har flere interessante eller utfyllende opplysninger – eller det er noe du mener er feil – ta kontakt!)